- 5 ks vajcia
- 5 polievkových lyžíc cukor kryštál
- 5 polievkových lyžíc múka polohrubá
- 1 polievková lyžica citrónová šťava
- z polovice citróna, citrónová kôra
- 1kg jablká
- 2-3 polievkové lyžice cukor kryštál
- 300ml voda
- 80g zlatý klas - krémový prášok
- 1 cukor vanilkový
- 1 čajová lyžička škorica mletá
Poleva čokoládová:
- 70g maslo
- 100g čokoláda (70%)
Najskôr vyšľaháme sneh.
.
Vymiešame žĺtky s cukrom do penista a pridáme šťavu z citróna.
V preosiatej múke, rozmiešame citrónovú kôru a dáme do žĺtkovej masy.
Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-15 minút na 180 °C (plynová rúra: 3 stupeň)
Zatiaľ si nastrúhame jablká a pridáme mletú škoricu.
Do 300ml vody si rozmiešame krémový prášok-zlatý klas, vanilkový cukor, 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru a vylejeme do hrnca s postrúhanými jablkami. Privedieme k varu a povaríme asi 5 minút (stále miešať) a necháme vychladnúť.
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku.
Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a dáme dole papier a natrieme vychladnutú plnku.
Roládu opäť zavinieme a polejeme čokoládovou polevou.
A ľubovoľne ozdobíme. My sme povykrajovali z jablka, takéto ozdoby :-)...rezané časti jablka, potrieme rozkrojeným citrónom, aby sme zabránili hnedému zafarbeniu.
Čokoládovú polevu pripravíme zo 100 g čokolády ( s obsahom 70% kakaa) a 70g masla a roztopíme vo vodnom kúpeli. Dobrú chuť!
Roláda je jednoducho úžasná, zbožňujem jablká, tá plnka je nebíčko v papuľke, krásny recept, podľa Vašich pokynov a popisov ide to. Som rada, nikdy predtým som rolády nerobila, bála som sa zvinutia plátu a dá sa to. Ďakujem. Tie Vaše rolády sú ako maľované, obdivujem Vašu šikovnosť, dúfam, že raz sa aj ja dopracujem ku kvalite. Vlasta
OdpovedaťOdstrániťMilá Vlastička, teším sa a veľmi pekne ďakujem za milý komentár a verím tomu, že aj Vaše rolády budú krásne a mám radosť, že recept nesklamal a bola ste spokojná :-) Tiež si spomínam, ako som začínala a nie vždy sa mi darilo, tiež mi roláda praskla alebo bolo suché cesto. Ešte raz Vás, vítam na mojom blogu a prajem krásny dník! :-))
Odstrániťtá roláda nemá chybu..vyskúšam.si šikovné žieňa a tvoje výtvory a nápady potešia prajem všetko dobré..
Odstrániťveľmi pekne ďakujem za milý komentár, verím že roláda bude mať úspech aj u Vás a rovnako aj Tebe, prajem všetko dobré a nech sa krásne darí :-)
Odstrániťhttp://varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-rolada-fotorecept/26695-recept.html#koment1
OdpovedaťOdstrániťáno, aj aj na tú stránku dávam svoje recepty....takže aj to je môj recept a aj fotky!
OdstrániťYwettka, roláda sa vydarila, tá jablková plnka je senzačná. Neviem si oči spustiť z Vašich rolád, ale tento recept mi pomohol, bola síce bez polevy ale chutila a bola výborná. Ďakujem pekne za úžasné recepty. Hilda
OdpovedaťOdstrániťMilá Hilda, vitajte na mojom blogu a veľmi pekne ďakujem za komentárik, ktorý ma potešil a hlavne to, že sa roláda vydarila a aj chutila, ďakujem že ste napísali a mám radosť ak sa recepty zapáčia a majú úspech aj u druhých :-)
Odstrániť