Suroviny:
- 180ml vlažného mlieko
- 70g rozpustené maslo
- 1 žĺtok
- 420g múka hladká
- 60g cukor kryštál
- 1 cukor vanilkový
- štipku soľ
- pol čajovej lyžičky, citrónová kôra
- 21g čerstvé droždie
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieko
- celé klinčeky
Na posypanie:
- mak
Suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, žĺtok)
Potom pridáme sypké suroviny, nasypeme múku a do jedného rohu dáme vanilkový cukor, do druhého štipku soli, do ďalšieho rohu kryštálový cukor a do posledného, citrónovú kôru.
Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. A ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky, podľa potreby (ale nebolo treba)
Po skončení programu dáme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.
A takto rukami vyvaľkáme (dcérka s radosťou pomáhala) ;-)
Jeden koniec stočíme a vytvarujeme zobáčik.
Očko správíme z klinčeka a druhú stranu stočíme opačne.
Vytvarujeme krídelko a nožnicami troška zastrihneme.
Ostali tri šuľky, tak sme spravili aj mini veniec.
Pečivo nechať ešte pokysnúť 20-30 minút pod utierkou a potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a veniec posypeme makom alebo podľa chuti mandľami.
Aj takéto rôzne tvary, sme spravili.
A dáme piecť do vyhriatej rúry cca 180°C 15 - 20 minút. Pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 20 minút. Po upečení preložiť z plechu a môžu sa potrieť ešte horúce, cukrovou vodou.
Z tohto cesta, sme minule vyskúšali aj vianočku a mačičku:)... (z dvojnásobnej dávky)
Alebo sladké rožky :-)
...orechové záviny
A už si len vybrať voňavý výsledok a pochutiť si na vlastnom domácom pečive ;-)
Dobrú chuť!
nádherné!!!!
OdpovedaťOdstrániť