Suroviny:
- 250 g čokoláda kvalitná (75%)
- 160 ml šľahačková smotana 33%
- 35g maslo
- 2PL vody
- kakaový prášok (kvalitný)
Postup:
Tak ako už autor svojho receptu spomína, musia byť pri príprave chocolate, kvalitné suroviny. Základ je dobrá čokoláda a hlavne jej spracovanie.
Čokoládu roztopíme nad parou (nie vo vodnom, lebo miska by nemala prísť do kontaktu s vodou a nesmie sa prehriať, lebo zhrčkavie a postup môžete opakovať odznova) do misky pridajte 2PL vlažnej vody a nasekanú čokoládu. Miešajte do rozpustenia, približne tých 8minút.
Do rozpustenej čokolády pomaličky prilievajte smotanu (smotana nech je izbovej teploty) a stále miešajte až čokoláda nevsiakne smotanu, táto zmes sa volá GANACHE. Misku vyberte z parného kúpeľa a nechajte ganache, 20-30 minút oddýchnuť.
Potom opäť privedieme vodu k varu, stiahneme a jemne ganache zahrievame a keď sa začne topiť, pridáme maslo a jemne vmiešame. Keď je maslo dobre vmiešané, prelejeme do misky a po vychladnutí, vložíme do chladničky na 8-12 hodín. Kto chce, môže si čokoládu pred chladením dochutiť likérom.
Misku so stuhnutou čokoládou vyberieme z chladničky, do druhej misky si dáme kakaový prášok a začneme robiť Truffels. Na vyberanie čokolády, môžte použiť kávovú lyžičku alebo vykrajovačku na melón (s ktorou budete čokoládu zoškrabovať) a potom tvarovať v dlaniach a obaľovať v kakaovom prášku.
Truffels skladujeme v chladničke, 5 dní alebo sa dajú zmraziť a hodinu pred podávaním ich treba vybrať.
Prajem dobrú chuť, sú výborné! :-)
ooooch... my tento krem pouzivame na vianoce a mazeme nim take kakaove keksiky ale asi si najblizsie trochu odoberiem a narobime domace pralinky..mnam :)))
OdpovedaťOdstrániťoplatí sa odobrať :-))...ďakujem za nahliadnutie :-)
OdstrániťMňaaaaaaaaaam :-)))
OdpovedaťOdstrániťZuzka :-))...ozaj a už si našla tú knihu, ohľadom tej pekárničky:...a ďakujem za návštevu:-)
OdstrániťFíha, toto môže byť fakt len dobré. Už to že sú tam veľmi kvalitné suroviny, musí byť aj dobrá chuť. Určite vyskúšam, domáce pralinky robím často, tak aj čokoládu viac percentnú mam vždy po ruke. Kupujem ju na kila :-)Dík za inšpi...
OdpovedaťOdstrániťMery, tak potom napíš, ale verím že si prídete na svoje a ďakujem :-)
OdstrániťDěkuji za nádherné komentáře. Děláš mi chutě.
OdpovedaťOdstrániťMarcelka, ja ďakujem hlavne Tebe....a ďakujem :-)
OdstrániťMlask :))) chci taky
OdpovedaťOdstrániťJanka :-)) ďakujem za návštevu :-)
OdstrániťPrajem Vám dievčatá krásny dník a ešte raz ďakujem za nahliadnutie a komentáre :-)
Ivka, koľko guličiek z tej dávky vyšlo? Musia byť fantastické...
OdpovedaťOdstrániťEvka, neviem presne kedže som ich robila v apríli, chlapom na meniny a popri tvarovaní, išli hneď aj na koštovku :-)...ale tých 12 asi vyšlo, záleží aj aké veľké sa robia...ďakujem za nahliadnutie, sú naozaj fantastické
Odstrániťtieto truffles by u mňa dlho nevydržali :( Ywett sú krásne, ako od majstra cukrára, o chuti nepochybujem... paráda :)
OdpovedaťOdstrániťSaška, ani u nás a to som chcela dať aj zamraziť:-)) Ďakujem za návštevu :-)
Odstrániťkráásne mňam :-)
OdpovedaťOdstrániťJarka, ďakujem :-))
OdstrániťTeeda, jsi šikovná!! Já jsem si ještě netroufla na nic podobného:-))
OdpovedaťOdstrániťJanka, ďakujem :-)...tiež som ich robila po prvýkrát, aj som mala strach či sa mi to nezrazí...ale podľa toho receptu čo som sa inšpirovala, som vedela že to zvládnem :-)
OdstrániťIvetka ako krasne si vsetko popisala... potvrdzujem , ze je to skvela mnamka...pekna fotecka...
OdpovedaťOdstrániťďakujem Adrianka ♥
OdstrániťProsim o radu, ked uz budem tvarovat na konci v dlaniach, tak ta cokoladka z chladnicky nie je husta? Bude sa to dat urobit?
OdpovedaťOdstrániťeste som to opat ja anonymik. prosim ta, aku znacku cokoladky kupujes. musi byt 75 %? nebudu tie gulicky horke, ked este ich nabalim kakavkom?
OdpovedaťOdstrániťAnonymný, z chladničky tá hmota je stuhnutá, a ako som už v postupe písala tak na vyberanie čokolády, môžeš použiť kávovú lyžičku alebo vykrajovačku na melón (s ktorou budeš čokoládu zoškrabovať) a potom tvarovať v dlaniach a treba to tvarovať rýchlo, lebo sa to v dlaniach púšťa a ohľadom čokolády, ja som použila Lindt Excellence 70% horká, alebo sa môže dať aj Figaro Sladká Vášeň 70 % kakaa horká čokoláda. A je to pochúťka pre milovníkov horkej čokolády a stačí len troška obaľiť....tak nech sa darí :-)
OdpovedaťOdstrániť...ešte som zabudla, ak ich budeš obaľovať, tak troška ich oklep, aby nemali veľa toho kakaového prášku
Odstrániť@ywett, som strašne rada, že som ťa našla. tento rp ma zaujal, a nielen tento.
OdpovedaťOdstrániťúžasná pochúťka.
máš krásny blog, nech sa ti darí!
@pusta
Ibolya, teším sa Tvojej návšteve a vitaj! :-) Veľmi pekne Ti ďakujem za milý komentár. Ja zase obdivujem Tvoje krásne recepty, na stránke Varecha, kde sa stretávame...a rovnako aj Tebe nech sa krásne a dobre darí! :-)
Odstrániťywett, prosím ťa koľko smotany dávaš na 250 g čokolády?
OdpovedaťOdstrániťdakujem za odpoved.
pusta
Ibolya, ešte dobre, že si mi napísala ohľadom tej smotany, však ja som to tam zabudla napísať...takže 160 ml ...už som to tam dopísala...ďakujem! :-)
OdstrániťA nemohla by som tu hmotu dávať
OdpovedaťOdstrániťdo formičiek a potom po vyklopení ich obaľovať v kakauku?
tak to neviem, lebo tak som to neskúšala
Odstrániť