Tieto krehké popraskané sušienky mi úplne učarovali a s čokoládou sú chuťovo úžasné (chuťou mi pripomínajú kakaové venčeky, ale tieto sú omnoho lepšie ) Recept som našla u Laury klikni tu a týmto autorke ďakujem za skvelý recept, ktorý chcem mať uložený vo svojej zbierke obľúbených receptov a možno sa aj vy inšpirujete :)
Suroviny:
- 225g kvalitnej horkej čokolády (70-80%)
- 60g maslo
- 100g cukor kryštál (ja som dala menej, kedže sa ešte obaľujú v cukre, stačí aj polovica)
- 2 veľké vajcia
- 225g múka hladká
- vanilková esencia
- 1čajová lyžička- kypriaci prášok
- štipka soli
Na obaľovanie:
- cukor kryštál
- cukor práškový
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou a necháme troška vychladnúť. Vyšľaháme vajcia s cukrom do penista a pridáme rozpustenú čokoládu (nie horúcu).
Vymiešame do hladka a pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, štipkou soli a vanilkovou esenciou.
Vytvarujeme cesto (je lepivé) a dáme na 3hod. do chladničky, alebo na celú noc.
(Ja som ich robila 2x a posledne sa mi nechcelo toľko čakať, pokiaľ cesto stuhne, lebo keď sa cesto spracuje, tak je ako blato a dala som ho do mrazničky a prstom som skúšala ako tuhne a keď už bolo akurát na tvarovanie guliek, tak som ho vybrala).
(Ja som ich robila 2x a posledne sa mi nechcelo toľko čakať, pokiaľ cesto stuhne, lebo keď sa cesto spracuje, tak je ako blato a dala som ho do mrazničky a prstom som skúšala ako tuhne a keď už bolo akurát na tvarovanie guliek, tak som ho vybrala).
Pripravíme si dva taniere, do jedného dáme kryštálový a do druhého práškový cukor. Tvarujeme malé guľky vo veľkosti vlašského orecha, môžu byť aj menšie a obaľujeme najskôr v kryštálovom cukre a potom v práškovom.
Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ale nie na tesno, lebo ešte narastú.
Dáme piecť pri 170 stupňoch približne 10 minút. Vrch sušienok by mal popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne, vtedy sú správne upečené.
V reze.
Vyšlo 35 ks.
Ku káve ako stvorené, prajem dobrú chuť!
Ponúkam recept aj na Kokosovo pomarančové crinkles
Crinkles vyskúšal aj Radko a vydarili sa mu krásne, ďakujem za nádherné foto :-)
Ywka už si mi aj chýbala, kde si sa túlala? Ja viem povinnosti.....úžasný recept, nádherné fotky :-) .
OdpovedaťOdstrániťďakujem Jarka ♥...júj veď pozerám, že od augusta som tento blog zanedbávala...a aj blogy iných...polepším sa :)
Odstrániťvyzerajú úžasne a preto ich musím vyskúšať, ...to maslo klasické 82% ?
OdpovedaťOdstrániťďakujem a áno, maslo klasické
OdstrániťJúúúúúúúúúúúúúúúúj tie sú ale nádherné Ivka...žeby som dobehla a odkotúľala si aspoň jednu guľku?
OdpovedaťOdstrániťďakujem Evka a čakám ťa! :)
OdstrániťTak tieto sú mi ešte sympatickejšie :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Ľubka:)
OdstrániťIvetka som veľmi rada že si späť, tvoje recepty sú fantasticke polopaticke s nádhernými fotkami. A ja si ich radšej upečiem ako by som mala isť takúúú dlhu cestu k tebe :-))
OdpovedaťOdstrániťďakujem Majka, aj keď sme ďaleko, ale tvoja návšteva by ma určite milo potešila :)
Odstrániťtoto vyzerá úplne že wow ... :) vyskúšam ich ... určite ... krásne, profesionálne spracované to máš ... gratulujeeeeem :)
OdpovedaťOdstrániťLaurinka, ďakujem a pochvalu si od tak šikovnej fotografky veľmi vážim a ak vyskúšaš, nech chutí :)...a ja len amatérsky...ešte sa musím veľa učiť :)
Odstrániťnádhera Ywettka.... .nádhera !!!
OdpovedaťOdstrániťďakujem Mariannka :)
OdstrániťQue rico se ven sus galletas espectacular me encanta,abrazos.
OdpovedaťOdstrániťGracias por tu visita
Odstrániťvyzerajú nádherne a chutne... mňam, hneď by som si zahryzla. veru sa pokúsim urobiť ich... dúfam, že budú také krásne ako tieto vaše :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem a ak vyskúšate, nech chutia a verím, že budú aj tie Vaše krásne vydarené :)
OdstrániťChcem sa poďakovať za skvelý recept. Piekla som ich na Veľkú noc a žali obrovský úspech od všetkých návštevníkov :-) a boli presne také krásne a chutné ako vyzerajú na obrázku :-)
OdpovedaťOdstrániťaj ja ďakujem :-)
OdstrániťProsím Vás, ako dlho asi tieto keksíčky vydržia ? Ďakujem, Jana
OdpovedaťOdstrániťJanka, neviem akú majú trvanlivosť, u nás vydržali 2 dni, lebo sa zjedli
Odstrániťnuž veru,vyzerá to super a jednoducho,asi ich zaradím do vianočného menu :-)
OdpovedaťOdstrániťAko ich skladujete? Tiež by ma zaujímalo, či vydržia dlho chutné, či sú vhodné ako vianočné pečivo...
OdpovedaťOdstrániťskladujem ich v sklenenej alebo plechovej dóze a na Vianoce som ich nepiekla, tak neviem ako dlho vydržia chutné...u nás vydržali 2 dni...viac nemám odskúšané
OdstrániťMne sa vobec nepopraskali....cesto po vychladnuti bolo velmi tuhe. Neviete preco? :-(
OdpovedaťOdstrániťto ma mrzí, ale netuším, že kde sa mohla stať chyba...použili ste klasické maslo a kvalitnú čokoládu?
OdstrániťKlasicke maslo a Lindt coko 85%...mozno to bolo tym, ze som to dala schladit von a nie do chladnicky...alebo , se som prasok do peciva supla do vajicok...namiesto do muky a vyslahala....niz nie som skusena pekarka....ake chutovo super...este budem skusat. Dakujem
OdpovedaťOdstrániťSuroviny ste použila kvalitné, tak tým to nebude a vonku je dosť chladno...a múku je dobré premiešať s kypriacim práškom, možno to bude tým...a určite ste šikovná, však nie každý deň sa nám darí, mne sa to stalo veľakrát. Tak len smelo do toho a nech sa už vydaria podľa vašich predstáv, držím palce
OdstrániťSkvelý recept, dnes som ich urobila z bezlepkovej múky a sú výborné. Ďakujem za super recept.
OdpovedaťOdstrániťja ďakujem za milý komentár a prajem Vám pekné vianočné sviatky :)
OdstrániťVyzerajú úžasne chcem sa spýtať, či by sa vydarili aj keby sa nahradila hladká múka špaldovou?
OdpovedaťOdstrániťďakujem a so špaldovou múkou ich nemám vyskúšané, takže neviem poradiť a ak náhodou vyskúšate, dajte vedieť
OdstrániťAno. Ide to aj s tou. Ja mam doma len spaldove a potom asi 6dalsich a uuuplne v pohode
OdstrániťTieto som vyskúšala , aj tie kokosovo pomarančové...Jedna báseň :) Tieto čokoládové sú ale úplne perfektné, dakujem veľmi pekne za recept :) Budem ich robiť často, namiesto sušienok z obchodu :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, rado sa stalo :)
Odstrániťmila ewetka, dnes jsem zkousela vase susenky, ale stalo se mi presne to, co tady jiz nekdo poisoval, testo strasne tuhe, susenky neporaskaly.poradte, prosim, dana
OdpovedaťOdstrániťto ma mrzí,ale neviem ako by som ešte poradila...ako som písala v opise receptu (Ja som ich robila 2x a posledne sa mi nechcelo toľko čakať, pokiaľ cesto stuhne, lebo keď sa cesto spracuje, tak je ako blato a dala som ho do mrazničky a prstom som skúšala ako tuhne a keď už bolo akurát na tvarovanie guliek, tak som ho vybrala) a prečo nepopraskali, to fakt netuším
Odstrániťno,prave som ich dopiekla..su fakt skveleee...ako citam tie komenty,ze nepopraskali,tak ja som si vsimla,ze tie co som davala do rury prve-boli este riadne vychladen z chladnicky-tak tie popraskali vzorovo...posledny plech,ked cesto bolo uz teplejsie,tak tie uz tak velmi popraskane neboli-ale mozno je to len nahoda :D ...vdaka za recept,mnam...
OdpovedaťOdstrániťTakze ja som robila dnes. Z polovicnej davky a vypustila som trosku muky a nahradila mletymi lieskovcami a cukru asi len tretinu a nabuduce dam trosku kavy a kokosu a budu uuuuplne ako esicka ;)
OdpovedaťOdstrániťMňam.... Dnes som ich upiekla a sú veľmi chutné.
OdpovedaťOdstrániť