Suroviny:
- 500 g hladká múka
- 125 g maslo
- 125 g med
- 190 g práškový cukor (stačí aj menej)
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička mletá škorica alebo perníkové korenie
- 1 čajová lyžička sóda bikarbóna
Postup:
Najskôr múku s práškovým cukrom preosejeme, pridáme maslo (je lepšie keď sa maslo pokrája na kúsky) pridáme ostatné suroviny a všetko spolu zmiesime. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na chladnom mieste 1-2hod. odležať. Cesto vyvaľkáme, na asi 5 mm hrúbku a formičkou povykrajujeme a ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 - 180 stupňov a pokiaľ sa vyhreje, ponatierame medovníčky rozšľahaným celým vajíčkom. Pečieme približne 10 minút.
Vždy ma poteší, keď moje recepty majú úspech aj u druhých a pošlú mi aj fotky ich výtvoru. Takto krásne sa medovníčky vydarili Janke, Lucke a Mirke :-)
Ivetka, čiže ich nie je potrebné dať do nádoby so suchým chlebom a jablkom?
OdpovedaťOdstrániťZuzka, nie netreba. Podľa tohto receptu ich pečiem asi už 10 rokov, lebo najviac ich ľúbia deti :-) Takže po upečení sa dajú hneď jesť a zvyknem ich robievať asi týždeň pred Vianocami a sú stále mäkučké.
OdstrániťVždy keď ich pečiem ja, hneď sa dajú jesť ale na druhý deň sú tvrdé ako kameň, tak skúsim tieto ...snáď sa vydaria.
Odstrániťtak potom mi dajte vedieť, nech sa darí :)
Odstrániťja som skušala práve tento recept...cesto mi vyšlo veľmi makké, musela som tam pridať muku
OdstrániťAnonymný, tak zrejme potom záleží aj od kvality múky, lebo ja som nemusela pridávať múku a nespomínali ani iné žienky ktoré už recept vyskúšali. Recept som dala aj na túto stránku a boli dobré ohlasy http://varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky/33556-recept.html
Odstrániťpoprosila by som o radu scim sa ma zdobit?
OdstrániťFanúšička Marika na Fb stránke mi napísala recept na bielkovú penu, tak to skopírujem sem ako ona zdobí:
Odstrániť1 bielok, 130-150g preosiateho pr.cukru ( vždy osievam 3x aby sa mi neupchaval kornutok na zdobenie) vymiesam do nestekajucej polevy. Stačí na perniky z 1 kg muky.
Ja som tam tiež musela pridávať múku, cesto bolo " riedke" A musím povedať, že ma až tak neočarili ako ostatní píšu..
OdstrániťJa som nemusela pridávať múku ani raz a ani ostatné čo už recept vyskúšali...väčšina bola s receptom spokojná :)...tak potom si musíte pohľadať iný recept,ktorý vás očarí...sto ľudí, sto chutí...alebo ste zle vypracovali cesto...možno bolo viac medu ako bolo treba...
Odstrániťrecept som pridala aj na stránku (varecha) a ak si prečítaš komentáre, tak žienky recept poznajú a sú s receptom spokojné http://varecha.pravda.sk/recepty/medovnicky/33556-recept.html
OdstrániťJa sa nechcem nikoho dotknúť,ale ak sa už tento recept nepodaril,tak už asi ani žiadny iný...a myslím,že ak sa to aj nepodarilo,tak nie kôli receptu...tento je najlepší, včera som skúsila jeden perník 4dni starý,a je úžasný,a tá vôňa..mňam
Odstrániťďakujem ti Sisi za podporu ♥
OdstrániťA samozrejme, že ma mrzí ak niekomu recept nevyjde...na svoj blog vždy dávam osvedčené a vlastnoručne vyskúšané recepty a beriem aj to, že nie každému sa musí páčiť a preto je veľa iných receptov a každý si nájde podľa svojich predstáv a chuti. Vždy sa snažím aj poradiť ak viem v čom sa mohla stať chyba, ale kedže recept už mám za tie roky veľakrát odskúšaný a vždy sa medovníčky vydarili a cesto som nemala ani raz riedke, tak problém bude v niečom inom...
Mám ráda, když se dají IHNED jíst. Díky.
OdpovedaťOdstrániťAmelie, rado sa stalo a ďakujem :-)
OdstrániťRecept na medovnicky stale hladam urcite ho vyskusam.
OdpovedaťOdstrániťMilý anonym, dúfam že recept bude mať úspech aj u Vás, nech sa darí! :-)
OdstrániťKeď nemám sodu bikarbonu,môžem použiť prášok do pečiva?
OdpovedaťOdstrániťDo medovníkov som kypriaci prášok ešte nedávala, takže neviem ako by to potom dopadlo. Ako kypridlo na medové cesto je vhodnejšia sóda bicarbóna
Odstrániťděkuji za supr recetpt :) letos vyzkuším, když ho všichni chválí :) u Vás vždy najdu něco nového :) Romana
OdpovedaťOdstrániťďakujem Romanka, dúfam, že budete s receptom tiež spokojná, tak nech sa dobre darí a potom mi dajte vedieť :)
OdstrániťUrcite ho vyskúšam
OdpovedaťOdstrániťnech sa darí :)
OdstrániťAko maslo ma byť klasické alebo Hera atd.?
OdpovedaťOdstrániťja používam klasické maslo
OdstrániťDobry vecer.Mozete mi prosim poslat tie mnam recepty na meil? Bosorka1511@azet.sk,dakujeeeeem.
OdpovedaťOdstrániťDobrý večer, nerozumiem...však tu ich vždy nájdete, prečo mám ešte posielať emailom?
OdstrániťAhoj ywett tá hladká múka je obyčajná alebo tá špeciálna na perníky T-650???
OdpovedaťOdstrániťAhoj Janka, najlepšie múka na medovníčky je tá špeciálna T-650 čo píšeš, ale keď som nemala vyskúšala som aj s obyčajnou a boli tiež dobré
OdstrániťMám osvedčený recept na medovníčky, vydržia mäkké až do Nového roka,ale chcela by som vyskúšať niečo iné. Na nete je kopa receptov ale...asi najviac dôverujem tvojmu:) Myslíš Ywett, že ak ich upečiem dnes, tak budú mäkké až do Vianoc? Okrem týchto mám v pláne urobiť ešte tie minitortičky, teším sa:)
OdpovedaťOdstrániťSisi, ďakujem za prejavenú dôveru a myslím, že budeš aj s týmto receptom spokojná, lebo už ho viaceré žienky vyskúšali a boli dobré ohlasy. Lucka mi písala, že ich robila aj minulý rok a čo jej pár medovníčkov ostalo, tak vraj boli mäkké ešte vo februári. Ja takú skúsenosť nemám, kedže u nás sa medovníčky zjedia ako prvé. Zvyknem ich robievať týždeň pred Vianocami z dvojitej dávky, aby mi vydržali aj na Silvestra :-) Tak nech sa ti dobre darí a potom mi napíš :-)
OdstrániťYwett- dnes som vyskúšala. Musím povedať,že.....som skoro odpadla, ked som ich skúsila, ako chutia..Desiate nebo...trošička som ich mala tmavé, ale potom som to poriešila ináč, a no....tie dalšie boli ako z rozprávky..dakujem, recept ukladám, a budem už len ten robiť:)
OdstrániťSisi, tak to je super, teším sa a ďakujem za milý komentár :)...najskôr som sa zľakla, že čo sa stalo, ale ako čítam ďalej, tak som si vydýchla :)
Odstrániťdnes sme ich skusali z 2,5 davky, no neviem, ci vobec do Vianoc vydrzia. Deti sa na ne vrhli ako supy :D , takze max.spokojnost
OdpovedaťOdstrániť:-D ďakujem Majka...no to poznám, preto radšej pečiem tesne pred sviatkami, lebo keby som teraz, tak je už po nich :)...mám radosť, že si bola s receptom spokojná
OdstrániťMedovníčky jsou skvělé,opravdu luxusní recept:)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Mimka :)
Odstrániťahoj kolko davok stoho vyjde a scim sa zdobi?
OdpovedaťOdstrániťnemám medovníčky presne zrátané na kusy, ale zvykne mi vyjsť na 4 veľké plechy...a ohľadom zdobenia, som už vyžšie odpísala
Odstrániťahoj tie medovnícky su super. akurat ich teraz deti dokončujú a tie prve uz aj papajú :) dakujem
OdpovedaťOdstrániťAhoj, teším sa, že chutia, ďakujem za komentár a prajem šťastné a veselé Vianoce :-)
OdstrániťMila Yvett, dakujem za super recept. Medovnicky sa vydarili uzasne, aj chalupku sme z tohto cesta robili. Nema chybu - a to som este v zivote nerobila sama ziadne cesto na medovniky. Som v tom novacik, a predsa vysli vyborne. Este raz velka vdaka a krasny zvysok sviatkov zelam.
OdpovedaťOdstrániťďakujem, takéto komentáre vždy potešia a ste šikovní, keď ste spravili aj chalúpku, na to si ja zase netrúfam. Škoda, že ste ju neodfotili, rada by som vašu fotku chalúpky, alebo medovníčky pridala aj sem na blog:) Prajem všetko dobré a v Novom roku veľa zdravia, šťastia, radosti a úspechov :-)
OdstrániťAhoj, medovníčky sú úžasné a veľmi chutné. Prvýkrát som piekla medovníčky a som rada že to bol práve váš recept :-) Chutia celej rodine. Ďakujem za recept
OdpovedaťOdstrániťAhoj Janka, rado sa stalo a to ja ďakujem Vám, že ste mi napísali a mám radosť, že ste boli s receptom spokojná :-)
OdstrániťChalupku odfotime a fotku posleme (netvrdim, ze je najkrajsia na svete, ale deti sa z nej tesia).
OdpovedaťOdstrániťYwett, prosím, dávate 3 vajíčka do cesta alebo 2 do cesta a 1 je na potretie?
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :)
Iv.
odpisujem cez mobil, tak dúfam, že mi to odošle...3 vajcia idú do cesta a prepáčte, že tak oneskorene odpisujem
OdpovedaťOdstrániť