Milujem vôňu čerstvo upečeného koláča, v ktorom sú jabĺčka, pripomína mi vždy ten babkin :-) Jablká sú výborné v kombinácií s makom, koláč je potom chuťovo výborný, vláčny a pre milovníkov maku ako stvorený ;-)
Suroviny:
- 250g múka hladká
- 150g maslo
- 50g cukor práškový
- 1 celé vajce
- 1/2 balíčka cukor vanilkový
- 200g pomletý mak
- 100g cukor hnedý (alebo práškový)
- 2-3 postrúhané veľké jablká
- z 1/2 citróna-kôra
- 250ml horúce mlieko
Postup:
Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme hviezdičky, alebo iné rôzne tvary.
Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do maslom vymastenej formy)
Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme makovú plnku.
Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme nastrúhané jablká (Evka, ešte raz ďakujem za výborné jablká z tvojej záhradky :-))
Na makovú plnku povykrajujeme hviezdičky, to s radosťou pomáhala moja šikovná dcérka :-))
Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť! :-)
Tu som použila malú obdĺžnikovú formu a dala viac maku.
Vždy ma poteší, keď moje recepty majú úspech aj u druhých a pošlú mi aj fotku ich výtvoru. Takto krásne sa koláč vydaril Andrejke :-)
A takto krásne sa vydaril Tatianke a dokonca ho ešte aj chuťovo vylepšila, pridala slivky a posýpku :-)
Ywettka, jáj, veď ten už vyzerá a vonia ako vianočný! :-)
OdpovedaťOdstrániťMňamky, ja veru môžem každý koláčik, si šikuľka, pa
áno Janka, zvyknem ho robievať aj na vianoce a ďakujem :-)
OdstrániťTaky jsem dneska pekla s mákem! Asi příští týden to bude na blogu:) A ten tvůj makový zákusek se ti moc povedl! :)
OdpovedaťOdstrániťuž som zvedavá aj na ten tvoj a ďakujem Deniska :-)
Odstrániťmnam,tak toto je bomba, toto urcite v dohladnej dobe urobim :)))
OdpovedaťOdstrániťtak nech chutí a ďakujem za návštevu :-))
OdstrániťMňam, tato kombinae je výborná. Jindra
OdpovedaťOdstrániťsúhlasím a ďakujem Jindra :-)
OdstrániťYwka paráda , vonia až sem ....a krásne vyčančaný :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Jarka :-)
OdstrániťUf...to je dobre že si ho tu dala, už pol hodiny rozmýšľam čo asi upiecť :-)Tento bude rýchlovka.
OdpovedaťOdstrániťKrásne nedeľné poobedie prajem.
Mery, ďakujem a rovnako krásnu nedeľu aj tebe a tvojej rodinke a ak si sa rozhodla piecť, tak nech aj chutí :-))
OdstrániťYwka, vdaka za inšpiráciu, s krehkým cestom som makové ešte nepiekla,opäť nádherne vyzdobený, šikulky ste babule
OdpovedaťOdstrániťďakujeme Tatianka :-)
OdstrániťEvka, kde zmizol tvoj komentár? ....na email, mi prišiel...a ďakujem :-))
OdpovedaťOdstrániťmiluji mák, jablka i koláče!! Já se snad do tvého receptu pustím ještě dnes!!:-))
OdpovedaťOdstrániťja tiež :-)...a ďakujem Janka :-)...tak už rozvoniava aj u teba?
Odstrániťuz sa pecieeee, mnam :)
OdpovedaťOdstrániťdúfam, že aj chutilo :-)
Odstrániťze ci! uzasny bol! mnam! :)
Odstrániťtak to sa teším a ďakujem za odpoveď :-)
OdstrániťPrajem krásnu nedeľu! :-)
mozeme dat namiesto masla heru do cesta ?
OdpovedaťOdstrániťAnonymný, ja radšej používam maslo, lebo má lepšiu chuť ako tie margaríny, ale čo mi písali tak dali namiesto masla aj palmarín...neviem či heru, tú asi skôr dávaju do plnky?
Odstrániť