- 300g múka hladká
- 250g palmarín (stačí použiť lacnejší tuk, lebo veniec bude len na ozdobu, nie na jedenie)
- 1/2 prášok do pečiva
- 10g cukor práškový
- 2 polievkové lyžice mlieko
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička škorica mletá
Na potretie:
- 1-2 žĺtky
Postup:
Vypracujeme cesto.
Rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Urobíme 3 rovnaké šulky.
A zapletieme.
Potrieme žĺtkom.
Zvyšné cesto rozvaľkáme a povykrajujeme hviezdičky a 4 krúžky pod sviečky.
Veniec dáme do tortovej formy (netreba mastiť) a dáme na plech vyložený papierom na pečenie a poukladáme vykrojené ozdoby, potrieme žĺtkom a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych. Dať pozor na tie ozdoby, tie som vybrala skôr, aby nezhoreli....koláč sa pečie dlhšie.
Zatiaľ sme si s dcérkou, spravili ešte ďalšie ozdoby, takto som povykrajovala aj z jablka hviezdičky.
Dcérka spravila mašličky, nakrájala som mandarinky na kolieska. Ovocie sme dali ešte len sušiť, tak zatiaľ sme použili čerstvé.
Keď je veniec upečený, necháme vychladnúť a začíname zdobiť. Ovocie sa dá upevniť s voňavými klinčekami, upečené ozdoby natrieť lekvárom a tak spojiť a kedže venček bude 4 týždne zdobiť náš stôl, tak som dávala aj špendlíky, lebo zjesť ho neplánujeme :-)
A dáme upečené hviezdičky.
Mašličky.
Alebo ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
nádherný, ale doma ho udělat nemůžu. pes by ho v mé nepřítomnosti sežral :D
OdpovedaťOdstrániťLenka :-DDD....máš krásneho psíka! :-)).....a ďakujem
OdstrániťAhoj Yvett, no nejaka telepatia, ja som sa pokusala o vencek tiez,ale ten medovnikovy;) Tebe vysiel tento nadherne, normalne clovek z foto citi tu vianocnu sladko citrusovu vonu.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Katka, krásne ďakujem :-)
OdstrániťPro nás z Česka - palmarín je něco jako naše Hera? Díky
OdpovedaťOdstrániťáno ako hera :-)
OdstrániťDíky!
OdstrániťYwett, je nadherny, dnes ho budem robit aj ja, aj moji chlapci mi chcu pomahat, tak sa tesim ツ dakujem za recept Erika
OdpovedaťOdstrániťďakujem Erika a prajem príjemné pečenie, nech sa darí :) Potom odfoť vás výtvor, bude určite krásny
OdstrániťKrasny :-) vyskusam. Len tie jablcka vydrzia take pekne az do Vianoc? nezhnednu? dik
OdpovedaťOdstrániťďakujem a áno zhnednú, preto si dopredu zvyknem nasušiť ovocie a na veniec dávam sušené. Keď som robila jablkovú tortu a zdobila som jablkami, tak rezané časti jablka, som potrela rozkrojeným citrónom, aby som zabránila hnedému zafarbeniu. Keď sme robili tento veniec, tak ovocie sme dali ešte len sušiť, preto sme použili čerstvé. Tak nech sa darí :)
Odstrániťkrásný - výborný nápad
OdpovedaťOdstrániťĎakujeme
Odstrániť