20. 4. 2012

Škoricovník



Recept mám od kolegyne Jarky, zákusok je výborný, s vôňou škorice a chutí ako medovník, tak som si hneď pýtala recept. Najradšej ho robievam na vianočné sviatky a kedže Vianoce a vôňa škorice idú k sebe, tak som ho tiež vyskúšala a ponúkam tento receptík aj Vám ;-



Suroviny:

  • 100g cukor kryštál
  •  2dcl horúcej vody
  •  5ks vajcia
  • múka hladká
  • cukor práškový
  •  1 čajová lyžička škorica mletá
  •  2dcl olej
  •  1 prášok do pečiva

Plnka:
  •  250g maslo
  •  150-200g cukor práškový
  •  1/2 litra mlieko
  •  40g zlatý klas - krémový prášok
  •  2 polievkové lyžice múka hladká

Na posypanie:

  • orechy vlašské pražené
  • alebo strúhaná čokoláda

Postup receptu:


                100g kryštálového cukru upáliť na karamel.


Pridať 2dcl horúcej vody (nesmú zostať hrčky) a necháme vychladnúť.


5 vajec odvážiť(aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (na fotke mi zachytilo len tri vajcia, ale bolo ich 5 a vážili 292g, tak toľko som navážila aj práškového cukru a múky)


Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice.


                               2dcl oleja


   Karamel                                                                                 
                                           

 Múku s kypriacim práškom.                                                                                                    

                                                                    
 Vyšľahaný sneh.                                                                                          


                                                                   
Kto chce môže si cesto rozdeliť a upiecť dva pláty (ja som cesto nerozdelovala) Cesto vylejeme na plech ( ja som dávala s rozmerom36x26 vyložený papierom na pečenie a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 40-45 minút...treba skúšať špajdlou.


Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku, stiahneme papier a necháme vychladnúť.


Zatiaľ si spravíme plnku. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme potom vychladnúť.


Maslo vymiešame s cukrom.


Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.


Okraje cesta orežeme a cesto rozdelíme na polovicu.


A kedže bolo dosť vysoké, ešte takto som prekrojila.


                                A natrieme plnku na prvý plát.


                                Na druhý.


Na tretí (alebo ak bude cesto nižšie tak stačí medzi dva pláty dať plnku a trochu plnky si necháme na vrchný plát)


Dáme štvrtý plát, natrieme plnkou a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo dáme nasekané pražené orechy)


Dáme stuhnúť do chladničky, potom prekrojíme na polovicu.


Prekrojíme na väčšie obdĺžniky a ešte na trojuholníky (alebo podľa svojej fantázie, kto ako chce)


                                               Prajem dobrú chuť!




10 komentárov:

  1. Tak tento určite vyskúšam, ale nechám si ho na jeseň, to pre tu skoricu, no ale neviem,neviem či to vydržim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem a nech aj chutí, ale verím že bude :-))

      Odstrániť
  2. ja vždy na tvojom blogu slintám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na tento tvoj škoricovník sa už dávno chystám...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ywettka, také krásne zákusky a keksíky robíš, že nestíham obdivovať

    OdpovedaťOdstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...