Recept mám od kolegyne Jarky, zákusok je výborný, s vôňou škorice a chutí ako medovník, tak som si hneď pýtala recept. Najradšej ho robievam na vianočné sviatky a kedže Vianoce a vôňa škorice idú k sebe, tak som ho tiež vyskúšala a ponúkam tento receptík aj Vám ;-
Suroviny:
- 100g cukor kryštál
- 2dcl horúcej vody
- 5ks vajcia
- múka hladká
- cukor práškový
- 1 čajová lyžička škorica mletá
- 2dcl olej
- 1 prášok do pečiva
Plnka:
- 250g maslo
- 150-200g cukor práškový
- 1/2 litra mlieko
- 40g zlatý klas - krémový prášok
- 2 polievkové lyžice múka hladká
Na posypanie:
- orechy vlašské pražené
- alebo strúhaná čokoláda
Postup receptu:
100g kryštálového cukru upáliť na karamel.
Pridať 2dcl horúcej vody (nesmú zostať hrčky) a necháme vychladnúť.
5 vajec odvážiť(aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (na fotke mi zachytilo len tri vajcia, ale bolo ich 5 a vážili 292g, tak toľko som navážila aj práškového cukru a múky)
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice.
2dcl oleja
Karamel
Múku s kypriacim práškom.
Vyšľahaný sneh.
Kto chce môže si cesto rozdeliť a upiecť dva pláty (ja som cesto nerozdelovala) Cesto vylejeme na plech ( ja som dávala s rozmerom36x26 vyložený papierom na pečenie a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 40-45 minút...treba skúšať špajdlou.
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
Zatiaľ si spravíme plnku. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme potom vychladnúť.
Maslo vymiešame s cukrom.
Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
Okraje cesta orežeme a cesto rozdelíme na polovicu.
A kedže bolo dosť vysoké, ešte takto som prekrojila.
Na druhý.
Na tretí (alebo ak bude cesto nižšie tak stačí medzi dva pláty dať plnku a trochu plnky si necháme na vrchný plát)
Dáme štvrtý plát, natrieme plnkou a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo dáme nasekané pražené orechy)
Dáme stuhnúť do chladničky, potom prekrojíme na polovicu.
Prekrojíme na väčšie obdĺžniky a ešte na trojuholníky (alebo podľa svojej fantázie, kto ako chce)
Prajem dobrú chuť!
Tak tento určite vyskúšam, ale nechám si ho na jeseň, to pre tu skoricu, no ale neviem,neviem či to vydržim.
OdpovedaťOdstrániťďakujem a nech aj chutí, ale verím že bude :-))
Odstrániťja vždy na tvojom blogu slintám :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem a ja tiež na tvojom :-))
OdstrániťNa tento tvoj škoricovník sa už dávno chystám...
OdpovedaťOdstrániťvyskúšaj, je fakt výborný :-)
OdstrániťYwettka, také krásne zákusky a keksíky robíš, že nestíham obdivovať
OdpovedaťOdstrániťďakujem Doriska a vitaj na mojom blogu :-))
Odstrániťdokonalý:)
OdpovedaťOdstrániťďakujem :)
Odstrániť