13. 4. 2012

Domáca dvojfarebná vianočka z 9 prameňov



Suroviny:
  • 250ml vlažné mlieko
  •  1 celé vajce
  •  125g rozpustené maslo
  •  100g cukor hnedý ( alebo obyčajny kryštálový )
  •  250g múka hladká
  •  400g múka polohrubá
  •  25g čerstvé droždie
  •  50g hrozienka  /nemusia byť/
  • štipka soli

Do druhej polovice cesta:

  • 1 polievková lyžica kakao
  • citrónová šťava

Na potretie vianočky:

  • 1 žĺtok
  •  1 polievková lyžica mlieko

Na potretie prameňov:
  •  1 bielok

Postup receptu:

Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..)


Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor


Preosiata hladká a polohrubá múka.


Do jedného rohu dáme štipku soli a uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou.


Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.


Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky.





Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Do jednej, pridáme kakao a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum....alebo kakao rozmiešať, v troche vlažného mlieka s maslom.


A rozdelíme na 9 dielov.


Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme.


Mne sa lepšie pletie od stredu.




Otočíme a pletieme z druhej strany.


Bokom dlane do stredu spravíme žliabok a vrch potrieme bielkom.


Teraz z 3 prameňov.


Opakovane spravíme bokom dlane do stredu žliabok a vrch potrieme bielkom.

Teraz z 2.


Prichytíme špajdlami a dáme na plech na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť.... (ale lepšie je, ak sa upletené pramene, hneď dávajú na plech a vianočku spájame na ňom....a konce prameňov podstrčíme pod vianočku!


Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1PL mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C (skúšame špajdlou) A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená prikrijeme alobalom.


Po upečení, vianočku preložíme na mriežku a necháme vychladnúť (vážila 1219g)

   
                                                    Dobrú chuť!



4 komentáre:

  1. další recept co ukládám na vánoce. mě vánočka vždy při pečení jakoby ztvrdne, tak zkusím tvůj recept. Letos jsem viděla i nádherné barevné, kde byl 1/3 obyčejná, 1/3 "obarvená" strouhanou mrkví a 1/3 obarvená makem. Taky musí být dobrá, že? Píši jen tak pro inspiraci ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za komentárik a ak vyskúšaš, nech sa vydarí a aj chutí :-) Ja najradšej robievam túto: http://ywettrecepty.blogspot.com/2012/04/vianocka.html

      http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html


      A aj tá vianočka ktorú opisuješ, musela byť nádherná

      Odstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...