Kedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím ;-)
Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babičky :-) Robila som ho podobne, ako tento marhuľový (klikni sem) ( len jahodový som varila dlhšie, približne 25 min.) Džem je redší s kúskami ovocia, taký máme najradšej a torta s čerstvými jahodami svieža a najlepšia je chladená.
Suroviny na džem:
- 1,5 kg zrelých jahôd
- 750g kryštálového cukru
- z jedného citróna šťava
Postup:
Jahody umyjeme, odstopkujeme.
Pokrájame na menšie kúsky (kto chce, môže aj trocha rozmixovať) a v hrnci so širším dnom, jahody povaríme približne 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 25 min.
Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov, uzatvorime a otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.
Ak máte radi džem s vianočkou, tak ponúkam recept aj na voňavú domácu vianočku (klikni sem) a recept aj na dvojfarebnú vianočku (klikni sem)
Ovocná torta.
Cesto:
- 4vajcia
- 4PL kryštálový cukor
- 3PL polohrubá múka (kto chce kakaové cesto, pridá 1PL kakao)...kypriaci prášok nedávam
Na vrch torty:
- 600g kyslá smotana 16%
- 1 balíček vanilkový cukor
- čerstvé jahody
- postrúhaná čokoláda
Postup:
1.Najskôr vyšľaháme sneh.
2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm)
A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť.
5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou.
6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody.
7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky)
Prajem dobrú chuť!
2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm)
A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť.
5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou.
6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody.
7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky)
Prajem dobrú chuť!
Ywett tak tato je má nejoblíbenější, krásně jsi jí navařila, a asi bych si dala s chutí tén chléb s máslem a marmeládou...:-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Sonka, aj u nás je jahodový najviac obľúbený :-)
OdstrániťTa marmeláda vypadá opravdu božsky!:) Jsi kouzelnice, je jako dělaná na takové domácí dárečky pro návštěvu, krása.
OdpovedaťOdstrániťJanka, ďakujem :-)
OdstrániťTak úžasné fotky ako od profesionála :** Inak veľmi si ma potešila novým receptom už mi tu chýbali ;)
OdpovedaťOdstrániťĽubka, milo si ma potešila, ďakujem :-)
Odstrániťďakujem dievčatá, ešte raz za milé komentáre a nahliadnutie :-)
OdpovedaťOdstrániťNádherné fotky hovoriace samé za seba :) ... Jahodový džem vyzerá neodolateľne!!!
OdpovedaťOdstrániťveľmi pekne ďakujem :-)
OdstrániťYvetka ako vždy, krásne fotky super postup :-)
OdpovedaťOdstrániťJahodový džem mam už za sebou asi pred týždňom a dnes sa pasujem s višnami, je ich neúrekom...preto bude aj marmeláda. Krásne dni prajem a dobrú chuť, na vianočke ho mam najradašej ja :-)
Majka, ďakujem za milý komentár :-)....a višňový som ešte nerobila, bude aj recept? :-)
OdstrániťYwka až sa mi začali slinky zbiehať, vyzerá fantasticky. Však jahodový je najchutnejší :-)
OdpovedaťOdstrániťsúhlasím Jarka, jahodový je naj!...a veľmi pekne ďakujem :-)
OdstrániťAhoj Ivka,
OdpovedaťOdstrániťno to je zase parada! Tvoj dzem je iste vyborny a este aj pohare mas krasne vyzdobene :-). Ja som tiez robila, 20 poharov. Mali sme akciu ''robi cela rodina''. Muz otrhal stopky, syn zatahoval pohare a lepil etiketky :-))). No a ja som robila to hlavne, miesala som :-) a nalievala do poharov. Minuly rok som mala jahodovy dzem strasne riedky, tento rok sa podaril lepsie. Ahojcek! Jana
Janulka, krásne ďakujem a také akcie sú super :-)....srdečne pozdravujem! :-)
OdstrániťJahodový džem som už veru nevarila pár rokov...nejako nám nepraje počasie pri dozrievaní a tak čo sa urobí stačíme spapkať. Ivka, máš ten džem pekný aj ja som ho tak varievala ale bez citrónovej šťavy a tortička, svieža klasika ktorá nesklame. Výborne.
OdpovedaťOdstrániťveľmi pekne ďakujem Evka a teším sa na zajtrajšie stretko! :-)
OdstrániťJahodový džem je dokonalost sama!!:-))
OdpovedaťOdstrániťsúhlasím Janka :-)...a ďakujem za návštevu
Odstrániťchcem sa opytat ci ten lekvar aj zhustne? lebo ho robim podla receptu ale je stale nejaky riedky tak neviem lebo robim prvy krat dakujem
OdpovedaťOdstrániťDedika, v úvode som písala, že džem je redší...
Odstrániťale kým mi vychladol, tak bol hustejší a je skôr vhodnejší na potieranie pečiva ako na plnku do pečených buchiet