12. 7. 2012

Chocolate Truffles

konečne originálne a inšpirovala som sa podľa tohto skvelého receptu Klikni sem ▶  alebo už na tejto úžasnej a krásnej stránke ▶ klikni sem a kedže recepty ktoré vyskúšam a už patria medzi naše obľúbené, tak chcem mať aj na svojom blogu. A týmto ďakujem autorovi Radkovi, za úžasný recept a jeho skvelé kuchárske umenie a kreativitu ;-)



Suroviny:

  • 250 g čokoláda kvalitná (75%)
  • 160 ml šľahačková smotana 33% 
  • 35g maslo
  • 2PL vody
  • kakaový prášok (kvalitný)

Postup:

Tak ako už autor svojho receptu spomína, musia byť pri príprave chocolate, kvalitné suroviny. Základ je dobrá čokoláda a hlavne jej spracovanie.

Čokoládu roztopíme nad parou (nie vo vodnom, lebo miska by nemala prísť do kontaktu s vodou a nesmie sa prehriať, lebo zhrčkavie a postup môžete opakovať odznova) do misky pridajte 2PL vlažnej vody a nasekanú čokoládu. Miešajte do rozpustenia, približne tých 8minút.


Do rozpustenej čokolády pomaličky prilievajte smotanu (smotana nech je izbovej teploty) a stále miešajte až čokoláda nevsiakne smotanu, táto zmes sa volá  GANACHE. Misku vyberte z parného kúpeľa a nechajte ganache, 20-30 minút oddýchnuť.


Potom  opäť privedieme vodu k varu, stiahneme a jemne ganache zahrievame a keď sa začne topiť, pridáme maslo a jemne vmiešame. Keď je maslo dobre vmiešané, prelejeme do misky a po vychladnutí, vložíme do chladničky na 8-12 hodín. Kto chce, môže si čokoládu pred chladením dochutiť likérom.



Misku so stuhnutou čokoládou vyberieme z chladničky, do druhej misky si dáme kakaový prášok a začneme robiť Truffels. Na vyberanie čokolády, môžte použiť kávovú lyžičku alebo vykrajovačku na melón (s ktorou budete čokoládu zoškrabovať) a potom tvarovať v dlaniach a obaľovať v kakaovom prášku.

Truffels skladujeme v chladničke, 5 dní alebo sa dajú zmraziť a hodinu pred podávaním ich treba vybrať.

Prajem dobrú chuť, sú výborné! :-)











30 komentárov:

  1. ooooch... my tento krem pouzivame na vianoce a mazeme nim take kakaove keksiky ale asi si najblizsie trochu odoberiem a narobime domace pralinky..mnam :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. oplatí sa odobrať :-))...ďakujem za nahliadnutie :-)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Zuzka :-))...ozaj a už si našla tú knihu, ohľadom tej pekárničky:...a ďakujem za návštevu:-)

      Odstrániť
  3. Fíha, toto môže byť fakt len dobré. Už to že sú tam veľmi kvalitné suroviny, musí byť aj dobrá chuť. Určite vyskúšam, domáce pralinky robím často, tak aj čokoládu viac percentnú mam vždy po ruke. Kupujem ju na kila :-)Dík za inšpi...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mery, tak potom napíš, ale verím že si prídete na svoje a ďakujem :-)

      Odstrániť
  4. Děkuji za nádherné komentáře. Děláš mi chutě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka, ja ďakujem hlavne Tebe....a ďakujem :-)

      Odstrániť
  5. Odpovede
    1. Janka :-)) ďakujem za návštevu :-)

      Prajem Vám dievčatá krásny dník a ešte raz ďakujem za nahliadnutie a komentáre :-)

      Odstrániť
  6. Ivka, koľko guličiek z tej dávky vyšlo? Musia byť fantastické...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, neviem presne kedže som ich robila v apríli, chlapom na meniny a popri tvarovaní, išli hneď aj na koštovku :-)...ale tých 12 asi vyšlo, záleží aj aké veľké sa robia...ďakujem za nahliadnutie, sú naozaj fantastické

      Odstrániť
  7. tieto truffles by u mňa dlho nevydržali :( Ywett sú krásne, ako od majstra cukrára, o chuti nepochybujem... paráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Saška, ani u nás a to som chcela dať aj zamraziť:-)) Ďakujem za návštevu :-)

      Odstrániť
  8. Teeda, jsi šikovná!! Já jsem si ještě netroufla na nic podobného:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem :-)...tiež som ich robila po prvýkrát, aj som mala strach či sa mi to nezrazí...ale podľa toho receptu čo som sa inšpirovala, som vedela že to zvládnem :-)

      Odstrániť
  9. Ivetka ako krasne si vsetko popisala... potvrdzujem , ze je to skvela mnamka...pekna fotecka...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Prosim o radu, ked uz budem tvarovat na konci v dlaniach, tak ta cokoladka z chladnicky nie je husta? Bude sa to dat urobit?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. este som to opat ja anonymik. prosim ta, aku znacku cokoladky kupujes. musi byt 75 %? nebudu tie gulicky horke, ked este ich nabalim kakavkom?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anonymný, z chladničky tá hmota je stuhnutá, a ako som už v postupe písala tak na vyberanie čokolády, môžeš použiť kávovú lyžičku alebo vykrajovačku na melón (s ktorou budeš čokoládu zoškrabovať) a potom tvarovať v dlaniach a treba to tvarovať rýchlo, lebo sa to v dlaniach púšťa a ohľadom čokolády, ja som použila Lindt Excellence 70% horká, alebo sa môže dať aj Figaro Sladká Vášeň 70 % kakaa horká čokoláda. A je to pochúťka pre milovníkov horkej čokolády a stačí len troška obaľiť....tak nech sa darí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...ešte som zabudla, ak ich budeš obaľovať, tak troška ich oklep, aby nemali veľa toho kakaového prášku

      Odstrániť
  13. @ywett, som strašne rada, že som ťa našla. tento rp ma zaujal, a nielen tento.
    úžasná pochúťka.
    máš krásny blog, nech sa ti darí!

    @pusta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ibolya, teším sa Tvojej návšteve a vitaj! :-) Veľmi pekne Ti ďakujem za milý komentár. Ja zase obdivujem Tvoje krásne recepty, na stránke Varecha, kde sa stretávame...a rovnako aj Tebe nech sa krásne a dobre darí! :-)

      Odstrániť
  14. ywett, prosím ťa koľko smotany dávaš na 250 g čokolády?
    dakujem za odpoved.

    pusta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ibolya, ešte dobre, že si mi napísala ohľadom tej smotany, však ja som to tam zabudla napísať...takže 160 ml ...už som to tam dopísala...ďakujem! :-)

      Odstrániť
  15. A nemohla by som tu hmotu dávať
    do formičiek a potom po vyklopení ich obaľovať v kakauku?

    OdpovedaťOdstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...