Domáce džemy veľmi rada pripravujem, sú omnoho lepšie ako tie kúpené a teraz v lete je ten najvhodnejší čas, aby sme si tieto dobroty pripravili na zimu. Deti radi tvoria a pomáhajú, tak spoločne s dcérkou pár pohárov ozdobíme a sú vhodné aj ako darček.
Suroviny:
- 1 kg čierne ríbezle
- 1 kg cukor kryštálový
- 150 ml vody
Postup:
1. Ríbezle umyjeme. Odstopkovať nemusíme.
2. Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor a privedieme do varu. Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.
3. Postupne pridávame ríbezle a miešame tak, aby stále vreli.
4. Keď sú ríbezle rozvarené prelisujeme ich cez sitko (nie kovové). Hotový rôsol ešte privedieme do varu a hneď nalejeme do čistých umytých pohárov. Uzatvoríme a otočíme hore dnom a necháme 10 minút stáť na viečku.
Džem rovnako pripravujem aj z červených ríbezlí.
Recept na ríbezľový džem
Tento rok mi červené ríbezle doniesla kolegynka Monika ♥ Ďakujem Monika
Je sezóna čerstvého ovocia, tak ponúkam recept aj na Marhuľový džem
Čerešňový džem
Jahodový džem
Odporúčam recept aj na výbornú bublaninu, jej príprava je jednoduchá a týmto autorke Laurinke veľmi pekne ďakujem za recept, podľa ktorého som sa inšpirovala Klikni sem
Suroviny:
- 6 ks vajcia
- 150 g cukor práškový
- 300 g múka polohrubá
- 1 balíček kypriaci prášok
- 1 balíček cukor vanilkový
- 1 dl olej
- 1 dl voda
Ywett,
OdpovedaťOdstrániťdžamy vyzerajú lákavo, pár ich mám za sebou už i ja :-)
Ale takú šikovnú pomocníčku nemám, ale Kubinko sa tiež snaží...
Bublaninku musím vyskúšať, teším sa na ňu.
Prajem pekný večer,
A.
ďakujem Aďka a ak bublaninu vyskúšaš, tak nech chutí. Kubinko určite rád pomôže. Pekný deň aj tebe! :)
OdstrániťYwett ... ďakujem za vyskúšanie ... a som rada, že sa vydarila chutí vám ... A k tým džemom ... sú fantastické, pekne naaranžované, nafotené ... Ja idem z čiernych ríbezlí robiť zajtra ... robím trochu inak, tiež dám na blog recepis ... pozdravujem, maj sa dobre ... L.
OdpovedaťOdstrániťLaurinka, ďakujem a už sa teším aj na tvoj recept z čiernych ríbezlí...nech sa krásne darí aj tebe :)
OdstrániťIvka, lekvárik som už obdivovala na tvojej stránke...máš pravdu, nie je nad domáci aj ja ich rada varím, čierne ríbezle máme len tak na zobnutie ale z červených budem asi variť tiež lekvárik...ty si tak krásne vyzdobila poháre, že je to aj škoda otvoriť :) som rada, že si konečne oživila tvoj blog a dúfam, že to už tak bude ako voľakedy. Nech sa ti darí pá
OdpovedaťOdstrániťďakujem Evka a nech sa aj tebe krásne darí...dúfam, že sa to vráti do starých koľají...a hádam aj blogovanie mi vráti chuť a energiu...
OdstrániťIvka, určite sa to vráti do starých kolají...všetko zlé musí raz skončiť, viem o čom hovorím ty to vieš dobre...želám ti to lebo aj ja chcem aby to tak bolo ako voľakedy. pá
OdstrániťEvka, ja tiež...ďakujem
OdstrániťYwka nádherné fotky, vidím že aj ty zásobuješ na zimu :-) krásny víkend.
OdpovedaťOdstrániťďakujem Jarka a krásny víkend aj tebe a rodinke :)
Odstrániť