27. 6. 2013

Čerešňový džem





Teraz v lete je najvhodnejší čas, aby sme si pripravili takéto dobroty na zimu. Veľmi rada džemy pripravujem a páči sa mi, že sú bez pridania rôznych konzervantov, a chutia vždy ako od babky ♥ Pri  príprave vonia celý dom, a predsa domáci je najlepší, tak s chuťou do toho! :-) Kedže sa mi dobre osvedčil, tento recept na marhuľový džem (klikni sem) a už som podobne vyskúšala aj jahodový (klikni sem) tak som rovnako pripravila aj čerešňový a kto chce,  môže si množstvo cukru upraviť podľa svojej chuti a podľa toho, aké je sladké ovocie. Niekto dáva na 1kg odkôstkovaných čerešní 500-750g cukru, pre dlhšiu spotrebu, ja som dala 220g cukru a skoro všetky džemy držím v chladničke, takže zatiaľ sa mi nestalo, že by sa mi pokazili. A ak by niekto chcel, tak tu je recept aj na Ríbezľový džem

Suroviny:

  • 1kg odkôstkovaných čerešní
  • 220g kryštálový cukor 
  • z jedného citróna šťava

Postup:

1. Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Polovicu som  rozmixovala ponorným mixérom a druhú polovicu som nechala tak (aby boli v džeme kúsky ovocia)

2. V hrnci so širším dnom, čerešne povaríme 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 20-25 min. Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.

3.Uvarený a ešte horúci džem, nalejeme do čistých umytých pohárov, uzatvorime a otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.











A ešte recept na ovocnú bublaninu (klikni sem)



Prajem dobrú chuť!




15 komentárov:

  1. Ywett buchtička s třešňovou marmeládou, úžasná chuť...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Sonka :-)...ja som dneska bola 5-krát na návšteve, na tvojom blogu a obzerala som hlavne tie tvoje nádherné fotky, aj na džem. No, nech som sa snažila, ale stále sa mi to tak nedarí odfotiť, ako tebe. A dneska, ani slniečko mi neprialo, tak som fotila pri umelom svetle, čo ja nerada a asi mám slabý foťák, či je to vo mne?...ale sa viem vyhovárať :-))....musím sa ešte veľa učiť a skúšať :-P

      Odstrániť
    2. Ywett jestli Ti to fotoaparát dovolí nahoď vyšší ISO a blesk otoč směrem ke stropu, světelně Ti to pomůže..:-)

      Odstrániť
    3. Sonka, ďakujem za radu, vyskúšam aj tak :-)...a ohľadom blesku, práveže ten nerada používam, takže s bleskom fotím len občas

      Odstrániť
  2. Ivka, musím vyskúšať pridať citrónovú šťavu, ja nedávam, čerešne nemixujem, varím kým nie sú dobre mäkké a niektoré sa rozvaria, záleží od použitých čerešní, najlepšie sa mi osvedčili tie skoršie odrody, neskoršie sú už tvrdšie - dužina je pevnejšia...ale samozrejme nič to nemení na tom, že je to výborný džem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Evka, že si napísala aj tvoju skúsenosť a súhlasím, že je výborný :-)

      Odstrániť
  3. Yvetka super džemík, aj ja ho robievam, dnes som robila ríbezľový. A bublaninka je nielen dobra ale Ty si ju ešte aj fantasticky nafotila :-) Krásne dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka, veľmi pekne ďakujem za milý komentár a prajem krásne dni aj Tebe! :-)

      Odstrániť
  4. Vidím Ywka že komôrka sa ti plní :-) a samé dobroty.Najlepšie a najzdravšie sa tie domáce aj ja som robila ale višňový. Nádherné fotky ako vždy ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Jarka ♥....a áno, domáce sú naj, takže úplný súhlas :-)...prajem pekný večer!

      Odstrániť
  5. Yvetka ďakujem za super recept bez konzervantov a aj krásne fotky,ale chcem sa spýtať keďže nemám možnosť uskladňovať džem v chladničke/lebo by som ho chcela vyskúšať aj z iných druhov ovocia/či bude mať dlhšiu trvanlivosť aj v klasickej komore?ďakujem a prajem pekný deň Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, minulé leto som takto robený džem z jahôd a marhúľ a ríbezľí, dávala svokre a mame a oni ho tiež nemali v chladničke a mama mi vravela, že ho mala v komore a po 3 mesiacoch otvorila posledný pohárik a, že aj viečko dobre držalo a vraj bol dobrý. Ja radšej pre istotu, kedže džem robím bez konzervantov, tak všetky džemy držím v chladničke, bojím sa, aby sa mi nepokazili...preto ja osobne nemám skúsenosť, ako dlho by mi vydržali uskladnené v komore....ďakujem a pekný deň aj tebe prajem :)

      Odstrániť
    2. Robim dzemy bez konzervantov, len s citronovou stavou, s max 500g cukru.. skladujem v pivnici, nikdy sa mi nic nepokazilo.
      Mia

      Odstrániť
  6. Mila Ywett vdaka za super recept...robil som ho na zaciatku s obavaami lebo uz viac krat sa mi stalo ze dzem nebol podla mojich predstav. Tento je uplne perfektny a vynikajuci a pritom tak lahky. Vrelo odporucam kazdemu...

    OdpovedaťOdstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...