Jemná, lahodná chuť bábovky...no, ak ju upečiete posúďte sami ;-) Toto cesto mám vyskúšané aj na Škoricovú roládu
Cesto:
- 3 vajcia
- 70g kryštálového cukru
- 100 ml horúcej vody
- 100 ml oleja
- 1 kypriaci prašok do pečiva
- hladká múka
- kryštálový cukor
Postup:
70g kryštálového cukru upálime na karamel.
Pridáme 100ml horúcej vody ( nezľaknúť sa, hoci sa z toho spraví jedna lízatková hmota, ale miešaním a varením sa to zas rozpustí, nesmú zostať hrčky ) a necháme vychladnúť.
Tri celé vajcia odvážime (aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (vážili 197g, tak toľko dať aj cukru a múky)...ja som dala menej cukru, stačí 80g.
Žĺtky vyšlaháme s cukrom a kto má rád, môže pridať 1 čajovú lyžičku mletej škorice (ale nemusí byť) Vlejeme 100ml oleja a vychladnutý karamel.
Preosiatu múku rozmiešanú s kypriacim práškom.
A opatrne vmiešame vyšľahaný sneh.
Cesto (je hustejšie) dáme do bábovkovej formy, ktorú sme vopred vymazali a vysypali múkou alebo jemnou strúhankou, formu som použila s rozmerom (205 mm x 205 mm)
Vo vyhriatej rúre (piekla som v plynovej) bábovku pečieme asi 45-50 minút. Skúšame špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečená) Necháme dobre vychladnúť a vyklopíme.
Prajem dobrú chuť a príjemné posedenie pri kávičke :-)
Vždy ma poteší, keď moje recepty majú úspech aj u druhých a pošlú mi aj fotku ich výtvoru. Takto krásne sa bábovka vydarila Eliške a žienke pod nickom turistka :-) Eliška ju spravila aj v bezlepkovej verzii a hladkú múku nahradila za MIX C
och, uplne si viem predstavit tu karamelovu chut cesta :) vyzera fantasticky, hned by som si dala :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem marysity :-)
OdstrániťJemná jak peříčko, musí být výborná...:-)
OdpovedaťOdstrániťbola, bola :-))...ďakujem Sonka :-)
OdstrániťMňam, karamel, takže určite bola taká aj bábovka. Už sa teším, ako vyskúšam, takúto sme ešte nemali.
OdpovedaťOdstrániťA ďakujem za návštevu na mojom blogu.
Pekný večer,
A.
Aďka, dúfam, že bude mať úspech aj u vás a ďakujem :-) ...krásny večer prajem :-)
Odstrániťkrásna, ako obláčik :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Saška :-)
Odstrániťzase mnamy...ach jaj, mne sa len vzdy slinky zbiehaju
OdpovedaťOdstrániť:-))..ďakujem Katka, to aj mne, keď som na tvojom blogu :-)
OdstrániťMilujem karamel a rada by som ju aj vyskušala ale akosi som nepochopila to s važením vajíčok. Akože ked budu vajička važiť napr 200g tak pomer muky a cúkru bude 1:1, pripadne cukru o niečo menej a o čo menej dam cukru o to viac muky?
OdpovedaťOdstrániťGabika, áno presne tak, koľko budú vážiť vajíčka, tak toľko navážiť múky a tiež aj cukru, ale ja cukru dávam vždy menej...takže len toľko treba dať múky, koľko budú vážiť vajíčka....už vyskúšali podľa môjo receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/karamelova-babovka-fotorecept/37533-recept.html a vydarila sa :-) Tak držím palce a dúfam, že bude mať bábovka aj u vás úspech :-)
OdstrániťYvetka karamel a ja sme veľkí kamaráti :-) to musí byť dobre. Fotky super a ten podnos pod bábovku skutočne romantika a nádherá. Krásny deň prajem.
OdpovedaťOdstrániťďakujem Marika :-)...prajem dobrú noc a zajtra krásny deň aj tebe! :-)
Odstrániťzrovna dneska jsem si myslela, e bych mohla něco podobného upéct :D:)
OdpovedaťOdstrániťvidím, že aj u vás bola na programe bábovka :-))) u nás jablková, táto vyzerá lákavo a voňavooo :-)))
OdpovedaťOdstrániťmali sme rovnaké chúťky :-))..ďakujem Martinka
OdstrániťNádhera, paráda! recept si ukládám:-)
OdpovedaťOdstrániťtak nech aj chutí a ďakujem Janka :-)
OdstrániťSamá dobrota si šikuľa :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Jarka :-)
OdstrániťMiluji karamel a tohle vypadá báječně, díky.
OdpovedaťOdstrániťrado sa stalo Amelie, dúfam, že si tiež pochutíš :-)
OdstrániťDobry den, tato babovka je genialna. Skoricu som nedala. A namiesto hladkej muky som dala spaldovu a namiesto krystaloveho cukru som dala trstinovy. Mnamky, nestihla som ani odfotit. Taktiez je dobra aj vasa babovka s kyslou smotanou. Palec horu !!!!
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň, mám radosť, že ste bola s receptom spokojná a ešte ste ju aj vylepšili v zdravšej verzii, ďakujem za milý komentár a super, že chutila aj bábovka s kyslou smotanou :)
OdstrániťIvetka a na koľko stupňov prosím cca? Lebo už pečiem 40 min na 160°C v elektrickej a vnútri je stále surová a zvonka a zvrchu už moooc tmavá.
OdpovedaťOdstrániťMonMenueMonde
Marika, júj to ma mrzí...mne sa nedali uviesť teploty, lebo som mala plynovú rúru, ale už som sa dočkala novej a elektrickej. Keď pečiem bábovky, tak zvyknem piecť asi 40-45 minút na 180 °C. Čo som pozerala recept od Elišky, ona ju vyskúšala v bezlepkovej verzii a piekla ju 35
Odstrániťminútna 150 °C.
http://varecha.pravda.sk/recepty/karamelova-babovka-bezlepkova-fotorecept/37566-recept.html