8. 8. 2012

Šúľance z tvarohového cesta

Od svojho detstva ľúbim túto dobrotu, buď s makom, strúhankou alebo s orechami. A kedže ich teraz ľúbia aj moje deti, tak ich robievam aj ja :-) Moja dcérka s radosťou pomáha šúľať šúľance, takže ich nemávame rovnaké, ale chutia vždy ;-)



Niekedy spravíme aj guľky.


Suroviny na cesto:
  • 230g tvaroh mäkký 
  • 170g polohrubá múka
  • soľ
  • 1 celé vajce

Na šúlance:
  • rozpustené maslo
  • 70g strúhanky
  • práškový cukor

Postup:

Z uvedených surovín vypracujeme cesto.


Z cesta, klasickým spôsobom dlaňou vyšúľame šúľanec (s cestom sa dobre pracuje, nebolo treba podsypávať múkou)



Na panvici opražíme na sucho, strúhanku do hneda. Treba stále miešať, aby nezhorela a podľa svojej chuti pridáme cukor, premiešame a odstavíme zo šporáku.




Dáme variť vodu, pridáme troška soli a keď začne vrieť, vložíme šúľance a vareškou zľahka premiešame. Keď vyplávajú hore, tak ich povaríme ešte 4-5minút a sitkom vyberieme a troška opláchneme studenou vodou.



Dáme do misy a posypeme opraženou strúhankou a polejeme rozpusteným maslom.



Dobrú chuť!



 Šúľance s orechami mám najradšej :)


Výborné sú aj s makom :)



46 komentárov:

  1. Páánečku, normálna telepatia :-)) teraz som Ti odpísala na blogu, a hneď nakukla do Tvojho. Nebudeš veriť ale mám dnes nachystané všetko na šúlance s tvarohom :-)) Pekný deň prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Mery :-))...ja Ti prajem teraz, dobrú nôcku a pekné sny :-)...tak sme mali rovnaké chúťky? :-)

      Odstrániť
  2. Ivetka, krááása, šúlance mám veľmi rada :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňam ,,,dávno som nerobila vďaka za pripomenutie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jako vždy, mňamka! Připomnělo mi to staré časy u babičky :-)

    WorldByBella

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bella, vitaj a ďakujem za Tvoju návštevu na mojom blogu :-)

      Odstrániť
  5. Pravda pravdoucí,jeden recept a hodně vzpomínek, já je jedla ještě trochu posypané cukrem, též děkuji za připomenutí...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Odpovede
    1. nakafickosivet, ďakujem za Tvoj prvý komentárik a vitaj! :-)

      Odstrániť
  7. dievčatá, veľmi pekne ďakujem za nahliadnutie a milé komentáre :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nic podobného jsem nikdy nedělala ani nejedla :) Ale vypadá to dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vyskúšaj, verím že si pochutíš a ďakujem :-)....sú výborné aj s makom alebo s orechmi

      Odstrániť
  9. Ywetka dali by sa urobiť aj slivkové gule z tohto cesta, rada by som to vyskúšala. Gratulujem k Tvojmu blogu, máš úžasné recepty, rada tu chodím. Mária

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slivkové gule z tohto cesta som ešte nerobila, tie robievam len zo zemiakového, možno by nebolo zlé vyskúšať :-) Mária, vitajte na mojom blogu a veľmi pekne ďakujem za milý komentár, mám radosť že sa Vám moje recepty páčia, prajem krásny deň a všetko dobré :-))

      Odstrániť
    2. Milá Mária, moje recepty dávam aj na stránku Varecha. sk a môžem Vám napísať, lebo tento recept už vyskúšali a užívateľka Martinka, robila z tohoto cesta aj slivkové guľky a s receptom bola spokojná, takže sa dajú urobiť :-)

      http://varecha.pravda.sk/recepty/sulance-z-tvarohoveho-cesta-fotorecept/30467-recept.html

      Odstrániť
  10. Ywettka, vyskúšala som, slivkové knedle boli výborné, cesto bolo ľahučké, mne sa páči viac ako zemiakové cesto. Recept som zaradila medzi obľúbené recepty. Ďakujem za radu, rada stránku navštevujem, je to veľmi pekný blog, recepty hovoria za seba. Zaslúžite si veľké Ďakujem a pochvalu, že sa s nami delíte o dobré, overené, vyskúšané recepty. Mária

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mária, Váš komentár ma veľmi potešil a ja sa budem snažiť, aby som nesklamala a veľmi rada sa podelím aj o ďalšie recepty :-) Teším sa, ak sa moje recepty páčia a mám o to väčšiu radosť, ak sa recept vyskúša a aj chutí, to je pre mňa najväčšia odmena. Takže predovšetkým, ja ďakujem Vám! :-) Ywett

      Odstrániť
  11. Milá Ywettka, strašne rada chodím na Váš blog, vždy sa tu dačím inšpirujem, máte úžasné recepty. Ďakujem, že nám dávate možnosť nahliadnuť do Vašej kuchyne a naučiť sa variť, piecť, zavárať samé dobroty. Dnes som vyskúšala tvarohové cesto, robila som z neho guľky, ale neverím, že ostanú na večeru. Sú fantastickééé... Ďakujem. Krásne leto a veľa dobrých receptov. Bea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Bejka, vitajte na mojom blogu, mám radosť že sa Vám tu páči a veľmi pekne ďakujem za krásny komentár :-) Prajem aj Vám a vašim blízkym, všetko dobré a rovnako aj Vám, krásne leto a aby sa Vám aj naďalej recepty páčili, budem sa snažiť :-)

      Odstrániť
  12. Tak tieto šúľance sú bombastické, robila som ich so strúhankou, každému veľmi chutili. Každému vrelo odporúčam Vaše recepty vyskúšať lebo sú neskutočne dobré, chutné, som tu každodenným hosťom. Vždy sa voľačo naučím a odkukám. Ďakujem, že sa blogu venujete a môžme sa učiť od Vás.
    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Milá Andrejka, vitajte na mojom blogu a mám radosť ak moje recepty sa páčia a majú úspech aj u druhých :-) Veľmi pekne ďakujem za milý komentár, budem sa snažiť nesklamať :-) Prajem krásny dník a všetko dobré! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Šúľance boli famózne, mäkké aj po státi a chutili aj za studena. Úžasný recept, rôznorodé využitie, odporúčam vyskúšať. Ďakujem. Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Lucka, vitajte na mojom blogu a teším sa, že ste boli s receptom spokojná a ďakujem Vám, že ste napísali :-)

      Odstrániť
  15. Na tento úžasný recept si nedám dopustiť, šúľance boli fantasticky dobré, cesto je vynikajúce. Jednoducho pochutili sme si a Vám patrí uznanie mojej rodiny, ste mojim vzorom. Bea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bejka, krásne ďakujem a pozdravujem rodinku, teším sa, že recept má okrem našej domácnosti aj u Vás úspech, preto som sa rada, že som sa o recept podelila :-)

      Odstrániť
  16. Ywettka, nerobila som tieto šúľance poslednýkrát a musím súhlasiť s komentármi, že sú jednoducho senzačné. Ľahučké a prudko jedlé, veľmi sme si pochutili. Vaše recepty ma očarili, blog je úžasný. Ďakujem. Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Dominika, vitajte a ďakujem krásne za potešujúci komentár :-) Mám radosť ak sa blog páči a recepty majú úspech aj u druhých :-)

      Odstrániť
  17. Zítra udělám malému k obědu. Děkuju za tip :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rado sa stalo a nech chutí :-)...vitajte na mojom blogu! :-)

      Odstrániť
  18. Dnes jsem zkusila, jen trochu zdravější, dala jsem špaldovou mouku :) Jsou moc dobré :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Evka, že ste mi napísali a rada by som vyskúšala aj so špaldovou múkou....len škoda, že mojim špaldová múka nechutí a hlavne chlapom, hoci je zdravšia...prajem pekný večer :-)

      Odstrániť
  19. DOBRÝ DEN,VPRVÉ ŘADĚ SE MNE TU LÍBÍ A MÁM DOTAZ MOHU POUŽÍT TVAROH VE VANIČCE? DĚKUJI.....LIBA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň Libka, vitajte! :) Mám radosť, že sa Vám tu páči a ohľadom tvarohu, zvyknem dávať mäkký, iný som neskúšala...ale snáď by sa mohlo vyskúšať aj ten z vaničky, pokiaľ to nie je ten krémový...len kvôli tomu, aby sa s cestom dobre pracovalo a nelepilo sa...tak ak vyskúšate, napíšte...a prajem dobrú chuť!

      Odstrániť
  20. Zdravím,přeji hezkou neděli a jelikož jsem sama doma (ten muj to nejíííí) tak jsem zkusila a i z vaničkovým tvarohem se těsto zpracovávalo super,takže díky za recept a ještě jsem provedla že z pulky těsta jsem si udělala knedlíky ze švestkami a byli také super....rozhodně budu doporučovat a za Vámi tu budu častej návštěvník pro receptík....mějte se krásně a klidně mne tykejte ju...paaa
    Chválím....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libka teší ma, ja som Ywett a ďakujem za prianie, tiež prajem pekný zvyšok nedele a ďakujem aj za milý komentár, teším sa, že si bola s receptom spokojná :-)...tak dobre vedieť, že sa dá použiť aj tvaroh z vaničky...a tiež robievam aj slivkové, recept tu: http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/11/slivkove-gulky-z-tvarohoveho-cesta.html ...ale je to presne to isté cesto a oboje sú chuťovo výborné :-)...maj sa krásne a teším sa tvojej návšteve :-)

      Odstrániť
  21. sú fantastické, dnes som ich robila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. jej toto musím skúsiť ja to robím z krupice , muky a z vajca, ale s tvarohom to musim mat

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. z krupice som ešte neskúšala, niekedy vyskúšam :-)

      Odstrániť
  23. Odpovede
    1. ďakujem Marcelka a ak chceš vyskúšaj niekedy z tohto cesta aj plnené guľky

      http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/11/slivkove-gulky-z-tvarohoveho-cesta.html

      Odstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...