Naša dcérka začiatkom februára oslávila svoje 8. narodeniny ( mala aj meniny) a tak si priala, aby som jej upiekla jej obľúbené dobroty, ako tento okrúhly koláč, ktorý si mohla s radosťou sama ozdobiť a aj odfotiť :-) Koláč bol k meninám a k narodeninám si priala Sacherovú tortu a hoci som ju piekla aj predtým, chcela som vyskúšať inú, lepšiu a našla som recept Tu a kedže recept ma nesklamal a torta bola chuťovo výborná, chcem mať tento skvelý recept aj na svojom blogu a týmto autorke ešte raz veľmi pekne ďakujem! :-)
Tak najskôr napíšem recept na koláč a recept na Ríbezľový džem som už pridala v lete (možno sa Vám zíde, keď bude sezóna)
Suroviny:
- 250g múka hladká
- 140g maslo
- 40g cukor práškový
- 1 celé vajce
- 1/2 balíčka cukor vanilkový
- pomleté lieskovce (100g)
- ríbezľový lekvár
Postup:
Z preosiatej múky, zmäknutého masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
Cesto rozdelíme, vyvaľkáme a jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme srdiečka.
Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. a natrieme džemom.
Pridáme pomleté lieskovce.
Povykrajujeme.
Toto cesto je chuťovo dobré s jemnou maslovou chuťou a rada ho pečiem aj v lete, keď je sezóna čerstvého ovocia, ako aj tento Čučoriedkovo-malinový koláč
Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút)
Prajeme dobrú chuť!
SACHEROVA TORTA
Suroviny:
- 6 ks vajcia
- 210 g maslo čerstvé
- 210 g práškový cukor
- 210 g čokoláda horká (ja som dala 70%)
- 165 g hladká múka
- 1-2 ks vanilkový cukor
- 1/2 kypriaci prášok do pečiva
Najskôr si z bielkov vyšľaháme sneh a necháme bokom.
Vymiešame zmäknuté maslo a žĺtky s cukrom do penista.
A pridáme roztopenú čokoládu, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli (nesmie sa pridať horúca)
Opatrne vmiešame tuhý sneh do cesta striedavo s múkou, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva.
Vymiešanú hmotu dáme do tortovej formy, netreba vymazávať, stačí dať na spodok formy papier na pečenie (priemer 24cm) a pečieme asi 60 minút pri teplote 180°C. Skontrolujem pomocou špajdle, či je korpus upečený.
Po vychladnutí rozrežeme korpus 1x (alebo 2x) a potrieme (horúcim) Marhuľovým džemom
A celú tortu polejeme čokoládovou polevou (na torty ja nemám talent, hlavne to zdobenie, ale raz sa to naučím :-))
Sacherku mám strašne rada, dávam si ju všade ku káve. Mne takéto akože "suché" zákusky vyhovujú.
OdpovedaťOdstrániťJana
Janka, ďakujem :-)
Odstrániťoba moučníky vypadají tak NÁDHERNĚ!
OdpovedaťOdstrániťKamča, ďakujem :-)
OdstrániťAni neviem od radosti z ktorého by som si radšej dala, určite z obidvoch...:) krásne.
OdpovedaťOdstrániťEvka, ďakujem :-).... mali úspech a potešili
Odstrániťnádherné ako vždy, až slintám na počítač... Sacherová tortička je obľúbená mojej maminky a ten maslový koláčik s orechami nemá chybu, samé dobroty, dcérke oneskorene všetko najlepšieee a to fotografovanie jej ide fantasticky má skvelú učiteľku, baby prídem na kurz stále to hovorím :-))) veď ste mojou inšpiráciou :-)))
OdpovedaťOdstrániťMartinka, ďakujeme a aj za gratuláciu, si milá :-) A myslím, že kurz fotenia vôbec nepotrebuješ, robíš krásne fotky, ale veľmi radi Ťa uvidíme, aj s Tvojou krásnou rodinkou :-)
Odstrániťkrásné tá sacherová torta je nádherná ako originál z Viedne :)
OdpovedaťOdstrániťBibka, ďakujem :-)...originál som ešte nevidela a ani nejedla, ale rada by som
OdstrániťTaková dobrota, jsou krásné oba dva, jen ochutnat...:-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Sonka :-)
OdstrániťIvka, tvoja dcerka je rovnako sikovna ako ty....jablko nepadlo daleko od stromu...oba mucniky su krasne.... nemozem si pomoct , ale z tych tvojich fotografii ide tolko lasky a pozitivnej energie...fakt krasa...taka prirodzena....super
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, potešila si nás obe, krásne ďakujeme si milá :-)
OdstrániťIvetka, zase nádherne fotky a dortík, famózny mňam...
OdpovedaťOdstrániťDcérke dodatočne prajem veľa zdravíčka a šťastia.
Obe Vás pozdravujem a prajem krásny týždeň.
Mery, si milá, krásne ďakujeme a prajeme krásny víkend :-)
OdstrániťYwka nádherné koláčiky ste vykúzlili , dcérka je šikovná ako mamina :-) všetko najlepšie Veronika nech sa ti v živote darí :-)
OdpovedaťOdstrániťVeľmi pekne ďakujeme Jarka :-)
OdstrániťNádherné...skvělé recepty, jako vždy:-))
OdpovedaťOdstrániťJanka, ďakujeme :-)
OdstrániťProsim ta ohladom tej sacherovej torty...
OdpovedaťOdstrániť210g cokolady pouzijem do cesta alebo si mam trosku adlozit na poliatie?
Lebo potom pises poliat "polevou"..tak to si mam spravit dalsiu polevu?
Ja nemam skusenosti, tuto tortu by som chcela na moje narodeniny (30) ktore oslavujem s mojim milacikom 2 rocky ktory ma rad cokoladu..
Dakujem Renata
Renka, tých 210g čokolády ide všetko do cesta.
OdstrániťPolevu pripravujem zvlášť, zo 100-150 g horkej čokolády a 70g masla, pridám ešte jednu lyžičku oleja a roztopím vo vodnom kúpeli.
A všetko najlepšie k Tvojím narodeninám! :-) Nech oslava a tortička dobre dopadne!
Piekla som Sacherovu tortu už 2x podľa tohto receptu,chutí naozaj vynikajúco,všetci čo ju ochutnali si veľmi pochvaľovali, ale mám taký problém,stále pri pečení mi asi po dvadsiatich minútach začne zvrchu pomaly praskať korpus,po upečení je celý vrch vysušený a popraskaný,čiže ho musím celý dať dole a potom je torta nerovnomerná. Vaša je taká krásna,rovno upečená. Neviete mi prosím poradiť prečo sa mi to stáva?Veľmi pekne ďakujem
OdpovedaťOdstrániťMilka
Milka, rovnaký problém ohľadom praskania korpusu som mala aj ja a vďaka receptu od vareškárky @ivosenky som sa naučila piecť pekné korpusy na torty. Pridám sem link, tak skúste pozrieť tento recept, sú tam aj dobré rady v komentároch (ja som tam písala ešte pod starým nickom cica2)
Odstrániťhttp://varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu-fotorecept/17134-recept.html
A sacherovú tortu som robila podľa tohto receptu, ako som spomenula v úvode:
http://varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-torta/5739-recept.html
Myslím, že záleží aj od teploty na rúre, lebo každá rúra pečie inak...niekedy som zvykla piecť na 150-160 °C približne 50- 60 minút a po upečení otočiť hore dnom a nechať vychladnúť na mriežke (to platí pri formách s odopínacím dnom)
Milka, tak držím palce a nech sa dobre darí :-)