14.4.2012

Vianočné pečivo



Okrem vianoc mám rada aj predvianočnú prípravu, keď s mojou dcérkou začneme vypekať vianočné pečivko, všetko krásne rozvoniava...( a okrem prípravy popíjame jablkový čaj so škoricou a najviac sa potom bavíme na tom ako náš chudák fotoaparát vždy dopadne, ak nie je od plnky tak určite od múky)..... medzi ktoré patrí aj toto pečivko a okrem klasického vykrajovania sme to vymysleli aj takto ;-)...a plnku si môžte dať akú máte radi, my obľubujeme karamelovú...



Suroviny:
  • 250g múka hladká
  •  250g masla
  •  2 polievkové lyžice smotana sladká
  •  80g cukor práškový
  •  1 čajová lyžička prášok do pečiva
  •  2 žĺtky
  •   postrúhaná citrónová kôra
  •  2 polievkové lyžice kakao
Plnka:

  •  100g maslo
  •  397g  karamel ( jedna plechovica)

 Postup:

Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby môžme pridať ešte múky.


Necháme 1 hod. v chladničke odležať.


Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkou povykrajujeme buď kvietky alebo kolieska.


A vložíme do cukrárenských papierových košíkov, cesto popicháme vidličkou a dáme upiecť pri teplote 180 °C tých 15 minúť (v plynovej rúre 3 stupeň a asi tých 10-15 minút)


Kvietok ešte treba troška po bokoch prstami roztlačiť.


A zo zvyšného cesta sa môžu povykrajovať rôzne vianočné tvary.


Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme.


Po upečení a vychladnutí naplníme kvietky karamelovou plnkou.


Dostať už hotový karamel, alebo sa dá uvariť a to tak, že konzervu kondezovaného sladeného mlieka vložíme do hrnca s vodou a 2-2,5 hod. varíme aby skaramelizovala. Potom konzervu necháme vychladnúť a po otvorení dobre vychladnutý karamel vymiešame s maslom... (dám foto v akej konzerve dostať už hotový karamel)


Maslo vymiešame s karamelom ale kto nechce, nemusí vôbec dávať maslo. A dobre vyšlaháme.


Je lepšie keď sa dá plnka najskôr stuhnúť do chladničky a potom naplniť, lebo ja som mala predstavu že to dáme do cukrárenského vrecka a tak ozdobne naplníme....ale kedže sme boli obidve nedočkavé, tak sme to museli dať lyžičkou....človek sa učí po celý život:)


                                                  Prajeme vám dobrú a sladkú chuť!

2 komentáre:

  1. Ywett,otázočka: v tom pečive, kedže je smotana, nepokazí sa to nejak do Vianoc,keby som to upiekla dnes?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sisi, neviem ti povedať, lebo ja som tieto robila len 2x a aj kvôli tej plnke, radšej tesne pred Vianocami

      Odstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...