15. 4. 2012

Domáce pletenky a bagety



Z domácej pekárničky, ale tentoraz som pečivo piekla v rúre.


Suroviny.

  • 250ml vlažné mlieko
  •  1 polievková lyžica, olej
  •  1 polievková lyžica solamyl
  •  350g múka polohrubá
  •  1-2 čajovej lyžičky soľ
  •  1 čajová lyžička, cukor kryštál
  •  21g čerstvé droždie

Na potretie pečiva:

  •  1 žĺtok
  •  1 polievková lyžica, mlieko

Na posypanie:

  • slnečnicové semienka

Postup:

                        Ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, mlieko, olej


                      Potom prídu na rad sypké suroviny, solamyl.


                      Preosiata múka a do jedného rohu nasypeme soľ.


                    Do druhého rohu cukor.


           Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!


Ak pečiem bagety v pekárničke, tak zapnem program na pečenie bagiet, tento program má 2 etapy: 1. etapa-miesenie a kysnutie cesta 2.etapa-pečenie (cyklus pečenie, sa spustí vtedy, keď ste vytvarovali bagety) Ja som tentoraz zapla program-cesto. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút.


Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky.


Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.


A vytvarujeme bagety. Najskôr vytvarujeme obdĺžnik a jednu stranu preložíme.


Potom druhú stranu zahneme a celé otočíme smerom dole a ešte vytvarujeme aby sa to podobalo na bagetu. Z tohto cesta, nám vyšli 4 bagety a 1 pletenka.

         
A s dcérkou sme usúdili, že pletenky nám idú lepšie ako bagety :-))


Spravíme do bagiet zárezy a pečivo necháme ešte pokysnúť 20-30 minút. Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca 250°C 12-15 minút (pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 15minút)


Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Je voňavé a chrumkavé.



                                Prajeme dobrú chuť :-)


Vždy ma poteší, keď moje recepty majú úspech aj u druhých a pošlú mi aj fotku ich výtvoru. Takto krásne sa vydarili Beátke :-)



12 komentárov:

  1. Houstičky vyypadají krásně :) lepší jak v pekařství :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Yvett,
    vždycky nad tvýma receptíka slintám, ale tentokrát jsem se až zastyděla. Mám taky domácí pekárnu, ale takovou nádheru tedy opravdu neumím. Budiž jsi pro mě velkým vzorem a určitě to zkusím příště tak-jako-ty! ;-)
    Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím si aj ja kúpiť plech-formu na pečenie bagiet :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ďakujem za všetky tvoje komentáriky k mojim receptom a ohľadom plechu na bagety, to som mala ako príslušenstvo k pekárničke na pečenie bagiet a ak pečiem v rúre, tak tie malé pekáčiky vyberiem zo stojana a dám vedľa seba na veľký plech :-)...ale myslím že dostať aj taký plech

      Odstrániť
  4. Uzasne pecivka aj chlebiky! Super! Odtialto sa je dobre inspirovat :) Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dneska už mi pekárna (mám stejnou jako ty, ale bez plechu na bagety:-) ) zadělává na kaiserky, ale příště vyzkouším zase od Tebe, máš je překrásné.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Omlouvám se, neodklepl se mi podpis:-), bagetky vyzkouší Jana.

    OdpovedaťOdstrániť

***Milí návštevníci môjho blogu!***

***** Vzhľadom na veľké množstvo spamu som na blogu nastavila moderovanie komentárov a preto sa Váš komentár, nezobrazí okamžite po napísaní, ale neskôr *****
*Ďakujem za pochopenie.*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...